Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Отворено: понеделник до петок од 11:00 до 19:00 часот
улица Максим Горки 25/4 1000 Скопје, Македонија
0 items - 0 ден 0

5 ТРЕНДОВИ ВО КРАФТ ПИВАРСТВОТО ВО 2023 ГОДИНА

Занаетчиското пиварство е во постојан развој. Занаетчиската индустрија за пиво рапидно растеше во последниве години и се очекува овој тренд да продолжи во наредните години. Со нови пиварници кои се отвораат секој ден, (што не е и случај во Македонија) конкуренцијата е силна и пиварите постојано експериментираат со нови стилови и вкусови, со што се…

ЗИМСКИ ПИВСКИ САЛОН ’22 ЗИМСКИ ПИВСКИ РАДОСТИ

Е па другари еве не повторно со Пивскиот салон. Да ја завршиме годината достојно и како што треба со дегустација на македонски занаетчиски пива и нешто плус. Пивскиот салон е организиран со големо срце, ентузијазам и љубов и поддршка не само од учесниците, туку и малиот број посетители кои се вистински и искрени љубители на…

ШТИП: КРАФТ ФЕСТИВАЛ ВОЛ.1

Во организација на центарот за култура Ацо Шопов, општина Штип и крафт пиварата Стар Конак за прв пат во градот Штип ќе се случи промоција и презентација на домашни македонски и крафт пива. Крафт Фестивал Vol:1 кога: Сабота 04.06.2022г каде: Плато пред НУЦК „Ацо Шопов“ Штип со почеток од 12:00ч Програма: 12:00ч -Отварање на фестивалот 13:00ч - Дебата: Крафт индустријата ,…

КРАТКА ИСТОРИЈА НА ЖЕНАТА И ПИВОТО. ОД СУМЕРИСКАТА БОЖИЦА ДО ГЛАВНИ МАЈСТОРИ НА ПИВОТО

Пивото играше витална улога во исхраната, религијата и секојдневниот живот на раната цивилизација и продолжува да се ужива низ целиот свет. Ништо од тоа не би било возможно без жените како мајстори на пивото. Апсолутно во сите општества, жените низ светската историја беа примарно одговорни за процесот на подготовка на пивото. Најстариот познат пишан запис за…

The Brewers Association ГО ОБНОВИЈА ВОДИЧОТ НА ПИВСКИТЕ СТИЛОВИ ЗА 2022 Г

Пиварската Асоцијација од САД неодамна го издаде новиот водич на пивски стилови кој што се апдејтува годишно. Во новиот водич не се додадени нови стилови, но авторите направија многу измени, појаснувања и корекции во граматиката и интерпункцијата. Особено беа направени значајни промени во дефинициите за експерименталната и сезонската ИПА, Американските лагери и ИПЛ, Белгиското гузе.…

ВО АПРИЛ BCJP ЌЕ ПРИФАТИ НОВ ПИВСКИ СТИЛ : Ukrainian Golden Ale

Здружението на граѓани „Независни пиварници од Украина“ испрати апликација за регистрација до BCJP за нивниот Украински Голден Еил. (Ukrainian Golden Ale). Оваа вест ја објави Украинската интернационална пивска судијка Lana Svitanova. „Собравме статистички информации, спроведовме органолептичко дегустирање, лабораториски мерења, составивме сè и испративме апликација за регистрација на локалниот стил на украинскиот Голден Еил на разгледување од…

ПУБЛИКАЦИЈА: ТРЕНДОВИ ВО ПИВАРСТВОТО ВО ЕВРОПА

Кон крајот на декември Европското Здружение на пиварите (Brewers of Europe – BOE) редовно известува за трендовите во пиварството на стариот континент кое вклучува 27 земји членки на Европската Унија и уште 4 кои не се членки. Накратко кажано, производството во ЕУ е во пад во однос на една година претходно, односно 21,5 % а…

OСВРТ КОН ЗИМСКИОТ ПИВСКИ САЛОН “21

Ете и тоа се случи. Зимскиот пивски салон во месец Декември веќе станува традиционален и спротивен на оние кои тврдат дека пивото се пие само во текот на летото и само за отворени настани. На ова издание во огранизација на порталот за промоција на пивото и ширење на пивската култура фокусот беше повторно на производителите…

ЗИМСКИ ПИВСКИ САЛОН БР 6

Почитувани љубители на пивото.   Традиционално крајот на годината го одбележуваме со уште еден пивски салон во организација на порталот за промоција на пиво и ширење на пивска култура сакампиво.мк. Трет по ред во декември, ова е 6-иот пивски салон посветен на македонските занаетчиски пивари и домашните пивари од хоби, на дел од увозните пивски брендови, дестилерии,…