Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Отворено: понеделник до петок од 12:00 до 20:00 часот
улица Максим Горки 25/4 1000 Скопје, Македонија
0 items - 0 ден 0

ЛАМБИЧКО ПИВО – ГОРДОСТА НА БРИСЕЛ

Насликано е во делото на Фламанскиот уметник Питер Бругел  „Старецот“ од 16-тиот век, и критикувано во 19тиот век од писателот Шарл Бодлер, Ламбичкото пиво можеби е едно од најстарите модерни стилови на пиво. Киселоста и неговиот див вкус се резултат на спонтаната ферметнација, метод во производството каде што пивото е изложено на природно наталожен квасец…

10 РАБОТИ КОИ ТРЕБА ДА ГИ ЗНАЕТЕ ЗА ПИВОТО DUVEL

Duvel е истоименото пиво кое што го произведува Duvel Moortgat,и е есенцијално Белгиско силно златно жолго але пиво. Можеби и затоа на етикетата на пивото и стои називот „специјално пиво“. Пиварата е лоцирана во градот Пуурс, Белгија а во своја сопственост има и неколку други брендови. Еве неколку работи кои што треба да ги знаете…

ПИВСКА ЕДУКАЦИЈА: Проверка на исправноста на термометрите

Карактеристиките на термометрите и сензорите за температура дадени во спецификацијата ќе ви помогнат во набавката на истите како и при нивните проверки. Спецификацијата за еден термометар е дадена преку примерот на термометар со термопар сензор: Мерен опсег: -50 °C до 250 °C Точност: ±(0.5 °C + 0.3 % од измерената вредност) во опсег од -50 °C до +50…

БЕСПЛАТНИ СОДРЖИНИ ЗА ДОМАШНОТО ПИВАРСТВО ВО ВРЕМЕ НА КАРАНТИН

Во овој период кога цел свет е принудно затворен дома, сите имаме малку повеќе време да прочитаме и научиме нешто ново кога е во прашање домашното пиварство. За да не ви биде здодевно, сите се посветивме на некои подзаборавени активности, а тоа е производството од дома, во домашни услови, токму онака како што било пред илјадници години.

10 НАЈДОБРИ КНИГИ ЗА ДОМАШНОТО ПИВАРСТВО

Домашното пиварство станува многу популарно и во нашата држава. Но, пред да се пуштите во оваа хоби авантура пожелно е и да се стекнете со основното предзнаење за истото. Сакам Пиво.мк ви предлага неколку книги кои се сметаат за основа за да го стекнете соодветното познавање од оваа област. Да започнеме со прегледот:

ШТО ЗНАЧИ ОЗНАКАТА „BOTTLE CONDITIONED“

Оваа метода не се користи често, но кога ќе најдете пиво на кое што е наведена оваа ознака, треба да водите грижа за тоа како го чувате. Сигурно купвајќи некое увозно пиво сте ги приметиле зборовите „Bottle Conditioned“ означено на самото шише, но што значи тоа всушност? Во суштина, ова се пива кои, после флаширањето, продолжуваат…

ОСНОВНИ ИЗРАЗИ КОИ СЕКОЈ ПОЧЕТНИК ЉУБИТЕЛ НА КРАФТ ПИВО ТРЕБА ДА ГИ ЗНАЕ

Денес никогаш не било подобро време за да ги „истражуваш“ во новите вкусови на пивото. Од друга страна тоа е и само по себе забава на некој начин. Да влезеш во светот на пивото не мора да го знаеш процесот на изработка, доволно е да го разбереш и да го засакаш крафт односно занаетчиското пиво. Всушност, мајсторите пивари на некој начин се и хемичари кои ја експериментираат со науката, технологијата, креативноста и уметноста да се создаде еден ваков комплексен пијалок. 

НУТРИЦИОНИСТИЧКИТЕ АСПЕКТИ НА ПИВОТО

Летото е веќе во жолтата фаза, и вистинско време да се освежиме со едно ладно вкусно пиво. Со вкусување на едно до две пива на ден ги внесуваме сите потребни витамини за нормално функционирање на човечкиот организам. Да погледнеме кои се други витамини и минерали се застапени во оваа златно жолта течност.