Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Отворено: понеделник до петок од 12:00 до 20:00 часот
улица Максим Горки 25/4 1000 Скопје, Македонија
0 items - 0 ден 0

LONDON PORTER И ПРИКАЗНАТА ЗА ОВОЈ ПИВСКИ СТИЛ

Како последна преостаната Лондонска семејна фабрика за пиво, останаа доследни и жестоки бранители на традиционалните пивски стилови посебно Porter Пивото. Porter Пивото напредуваше во главниот град уште од пред неколку векови, а стилот изумре на почетокот на 19тиот век. Fuller's повторно го врати овој стил на картата. Богато, темно и кремасто пиво, добитник на многубројни награди…

КОЛКУ ДОЛГО НИЗ ИСТОРИЈАТА ЧОВЕКОТ ПИЕ АЛКОХОЛ?

Со векови алкохолот е главниот двигател на човековата култура, поттикнувајќи го развојот на уметноста, јазикот и религијата. Но колку долго луѓето пијат? Кој дојде до идејата за алкохол? Ова се основните прашања кои често се поставуваат. Се појавија неколку теории кои ја објаснуваат генезата на пиење на алкохол. Додека некои од нив имаат научна поддршка,…

РЕЦЕПТИ: СПАРУВАЊЕ ПИВО СО ХРАНА-ENGHIEN BLONDE СО МЕКО ВАРЕНИ ЈАЈЦА, СЛАНИНА И КАРФИОЛ

Овој рецепт е креиран од “The Foodpairing® Company” според профилот на вкус на пивото Enghien Blonde. Aромата н апивото е малку слатка, овошна и зачинета со цветни ноти, и незабележителни вкусови од житарките. Горчината е забележителна и при голтката, со што се забележуваат аромите на грејфрут и хмељот. Средно тело  и стабилна густа пена. Се…

ПИВОТО ВО „ГЛАВНАТА“ УЛОГА, ПИВСКИ СЦЕНИ

Карантинскиот период кој што го живее цел свет и неможноста да го пиеме нашиот омилен социјален пијалок на нашите омилени места, тоест пабовите, не принуди меѓу другото да одвоиме малку повеќе време да гледаме филмови и некои стари или нови тв серии.

РЕПОРТАЖА: „CANTILLON“-ПОСЛЕДНАТА АКТИВНА ЛАМБИЧКА ПИВАРА ВО БРИСЕЛ

Ламбичкото пиво е ретко, кисело пиво, кое што во неговото производство користи техники кои што датираат уште на самите почетоци откако човекот почнал да се занимава со пиварството. На оваа моја дводневна посета во Брисел успеав и бев цврсто решен да ја најдам и посетам оваа уникатна пивара, читајќи претходно многу за овој пивски стил,…

НА ПИВО СО: СЛОБОДАН ТЕМЕЛКОВ (ВЕЛЕС), „ЖЕЛБАТА ЗА УБАВО ПИВО Е КАКО ШЛАГ НА ТОРТА НА КРАЈОТ ОД ДЕНОТ“

Слободан Темелков (36 г. од Велес), е дипломиран правник, кој не работи по струката а вработен е во Макпетрол. Оженет е и татко е на две девојчиња. Со домашното пиварство се занимнава од 2017 година. На Крафтинг пивскиот салон ќе се претстави со три типа на пиво по негов сопствен рецепт и со делумно негови суровини,