Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ТЕХНИКИ НА ДЕГУСТАЦИЈА НА ПИВО

Со цел правилно да вкусите пиво и да можете да ги апсорбирате сите сензуални впечатоци, препорачливо е да се придржувате до одреден редослед во начинот на пиење пиво. Направете го тоа како да сте вистински професионалец и следете ги малите упатства за да можете да ги соберете сите впечатоци за пивото заедно и да формирате целокупна слика за пивото. Брзо ќе можете да одредите и препознаете одредени бои на пиво, ароми на пиво и компоненти за вкус на пиво.

Предуслови за правилна дегустација на пиво се следниве:

*** Пивото да е изладено на вистинска температура
*** Пивото е правилно наточено
*** Пивото да се служи во соодветна форма на чаша
*** Чашата за пивото да  е чиста и без маснотии

Ако не сакате да верувате дека вкусот на пивото е различен доколку го пиете од различни чаши, ви препорачуваме дегустација на пиво со три основни различни чаши за пиво, како што се чаша за Пилснер, чаша за шампањско и чаша во форма на лале. Изведете ги следниве три чекори со истото пиво и откријте како вкусовите се развиваат различно во зависност од формата на чашата.

Ве чекаат до 20 разлики во боја според кодексот на бои за пиво кои се означуваат со вредностите EBC или SRM, пената е диференцирана, а интересни се и трагите што ги остава пиво во чашата. Може да најдете до 8000 ароми и може да се открие соодветен број на комбинации на вкусови.

  1. ГЛЕДАЈ ГО ПИВОТО

Се почнува са гледање на пивото. Внимавајте на стабилноста на пената и големината на меурите исполнети со гасот во пената. Во принцип, стабилноста на пената зависи од употребата на сортите од хмељ и степенот на зрелост на пивото. Потоа држете ја чашата со пивото наспроти светлината во висина на очите и проверете ја јасноста односно чистотата на пивото. Чистите пива обично се филтрирани така што суспендираната материја и квасецот не влегуваат во пивото. Матните пива обично содржат култури на квасец, што покажува дека пивото било флаширано, нефилтрирано или дека квасецот бил додаден после ферментација во шишето. Општо земено, повеќето пива со метод на долна ферментација се прилично чисти, а пивата од горна ферментација пиварот одлучува дали пивото треба да продолжи да ферментира во шишето или не.

Примери: бело-жолта, златна, килибарна, црвена, кафеава, црна бистра, заматена, заматена, силно оцрнета, траги од пиво, живи, привлечни, пенливи, кремасти

2. МИРИСНИ ГО ПИВОТО

Сега помирисајте на пивото. Направете со чашата еден кружен тек и вртете ја, бидејќи така се ослободуваат испарливите ароми. Согледајте ги различните мириси со ставање на носот во чашата. Дишете длабоко низ носот со отворена уста, а подоцна само преку устата, па ги добивате сите миризливи информации од пивото. Можете да го препознаете сладот и мирисот на житото, сушено овошје, зрна кафе, колачиња, чоколадо, карамела, кафе и чад.
Сортите на хмел даваат ноти од овошје, зачини, смола, бибер, агруми, билки и цвеќиња. Квасецот, исто така, може да придонесе за специјални мириси поради естерот произведен за време на ферментацијата: тропско овошје, кајсија или банана или мирис специфичен за квасец (на пример, во квасецот на пивата Трапист). Дивите квасци, исто така, даваат посебни ароми, како што се силни, земјени или слатко-кисели ноти, на пример во ламбичко пиво. Постојните квасци од старите буриња за вино што се користат за чување пива, исто така, додаваат познати вкусови од винскиот сектор. И, се разбира, складирањето и созревањето во дрвени буриња има ефект врз аромата и му ги дава своите белешки од природно дрво. Особено во Белгија, зачините се користат и при подготовка на пиво,

3. ВКУСИ ГО ПИВОТО

Илјадници сетила за вкус има на јазикот кои ги доловуваат основните вкусови како солени, слатки, горчливи, кисели и умами, а дополнително вкусови со разновидност до 8000 можности кои се додаваат во пивото. При дегустација на пивото, за разлика од виното (каде што виното може повторно да се плука при дегустација), пивото мора да се проголта, бидејќи некои ароми или типична острина може да се почувствуваат само на крајот на грлото. Кога дегустирате пиво, важно е сега да е на малку потопла температура отколку кога се налеваше во чашата, бидејќи тогаш аромите на пивото можат подобро да се развијат во устата. Пивото се таложи низ устата на непцето и по голтањето пивото се издишува еднаш.

Пиење пиво

Сега да го вкусиме пивото. Отпијте голтка и фокусирајте се на вкусот, аромата и конзистентноста на пивото. Оставете го пивото да тече преку јазикот од напред кон назад и обидете се да ги разликувате различните вкусови. Оставете голтката да остане во устата и побарајте го вкусот и почувствувајте го ароми кои што ги препознавате. Првите ароми што ви доаѓаат на ум често се нарекуваат почетен вкус, бидејќи понекогаш може да се вкусат само со првата голтка. Некои пива развиваат овошни, горчливи или ароми на печено кафе, карамела и чоколадо уште од самиот почеток. Ако голтате, тогаш на крајот на голтката, повеќе ароми и вкусови можат повторно да се приклучат.

Голтка пиво
Обично можете само да откриете дали пивото е добро избалансирано по втората голтка, бидејќи сега впечатоците за вкусот на пивото се спојуваат во убава низа, каде спротивставените ароми, исто така, можат да се надополнуваат. Слатките ароми на пиво ја надополнуваат киселоста на овошјето и се со горчина или пикантност.

Текстура на пиво
Покрај вкусот, интересна е и текстурата на пивото . Првата голтка е интересно да се види како се чувствува пивото во вашата уста. Дали е тенка, мека, кремаста, мрсна или е меурлива? Бројот на меурчиња од јаглерод диоксидот и нивната големина се исто така важен впечаток: Дали меурите се како шампањ или пивото тече мрсно низ устата? Како резултат на тоа, устата различно ги перцепира аромите и вкусовите на пивото се расплетуваат во устата со различна брзина.

Голтање на пивото
Вкусот што останува на крајот на голтката се нарекува финиш или послевкус. Конечниот впечаток за пивото може значително да се разликува од другите вкусови. Дали е горчливо или суво? Исто така е интересно колку долго овој конечен впечаток за вкус на пивото се задржува во устата. Дали вкусот е долготраен или краток и ненадеен?

Вкупен впечаток за пивото
Целокупниот впечаток ја сумира суштинската арома и вкусот на впечатоците на пивото и често е јасно на кој тип пиво припаѓа пивото или со која храна може да оди пивото.

Може да водите и Белешки за дегустација на пивото или Дневник за пивото 
Најлесен начин да направите сопствени белешки за вашите дегустации на пиво е едноставно да ги внесете во еден вид дневник за дегустација на пиво и да дадете свои ѕвездички за рејтингот на пивото.

За крај ќе забележите дека вашите сетила за вкус ќе доживеат вистински тренинг за вкусот и дека истите пива ќе ги оцените на нов и поинаков начин откако ќе испиете многу други и различни пива.

Совршено пиво се служи во чиста чаша без маснотии. Чашите треба да се без дамки и отпечатоци од прсти. Прво треба да се исплакнат со ладна вода, од внатре и остави да се исуши. Формата на чашата зависи од формата на пивото кое што го дегустирате. Во принцип колку е пивото потешко ии има повисок процент на алкохол, барачаша со пошироко грло и поголема чаша.

Во зависност од состојките и температурата на служење, некои ароми се поизразени и побрзо исчезнуваат ако површината на стаклото е голема. Густината на пената, исто така, игра улога во тоа колку брзо исчезнуваат аромите на пивото.

Вистинската температура за пивото
Идеалната температура за пилснер и лагер е помеѓу седум и девет степени Целзиусови, така што пивото може да се опушти и да се излади во фрижидер. Меѓутоа, за некои летни пива, ние исто така препорачуваме постудени температури за пиење, така што овие пива може да се чуваат во фрижидер на поладна температура од 4-6 ° C со цел да го поддржат освежувачкиот ефект.

Сепак, не се препорачува брзо загревање или ладење на пивото, така што не треба да дојде во контакт со топла вода или ладна просторија. Ако пивото е повеќе заматено откога сте го купиле, тогаш најверојатно сте го чувале на  премногу ладно место. Потоа можете да го оставите полека да се загрее на собна температура.

Другите видови пиво ја развиваат својата арома само помеѓу 8 и 14 Целзиусови степени. Потоа пивото може да се загрее повторно на собна температура некое време по ладењето во фрижидер. Ако сакате да знаете точно, можете да користите уред за мерење температура, како што е вообичаено во секторот за вино за декантирање. Ние даваме препорачана температура за пиење за повеќето пива. Општо земено, аромите можат подобро да се развијат на повисоки температури до 14 ° C, што може да создаде интересни искуства за вкусот, особено со сложените пива. Освен тоа, мотото е: “Она што има добар вкус, тоа одговара!”

Оптимизирајте ја формата на пената и развојот на аромата со правилно налевање
Во зависност од начинот на производство, остатоците од квасец може да се складираат на дното на шишето со пиво, кое е познато и како талог. Ова е квалитетна карактеристика на претежно горно ферментираните пива и главно индикација за живи култури на квасец што сe присутни во пивото.

Исплакнете ја чашата за пиво со ладна вода
Навалете ја чашата за пиво под агол кон отвореното шише.
Полека истурете 1/3 од стаклото додека пената не стигне до работ.
Земете ја чашата за пиво исправено во раката.
Оставете го остатокот од пивото во средината полека и блиску до врвот на пената додека не се формира убава глава од пена, додека талогот од квасецот останува во шишето
Само оние кои сакаат квасец го додаваат во чашата
Се вели дека овие култури на квасец имаат позитивен ефект врз органите за варење, како што се цревата. Ако сакате да го пробате ова, исто така можете да го испиете талогот одделно.