Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Отворено: понеделник до петок од 12:00 до 20:00 часот
улица Максим Горки 25/4 1000 Скопје, Македонија
0 items - 0 ден 0

ТРАДИЦИЈА: ПИВО Grodziskie ПОЛСКИОТ ШАМПАЊ. ДИМЕНО, ХМЕЉЕНО, МИСТЕРИОЗНО, 100% ПЧЕНИЧНО И ЗАБАВНО ЗА КОНЗУМИРАЊЕ

Пиварите ширум светот продолжуваат да ги произведуваат веќе одамна заборавените традиционални пивски стилови, за да денес ги збогатуваат и подобруваат со нови вкусови и иновативни решенија. Белгиското Ламбичко пиво е веќе одамна заштитено со закон и под заштита на УНЕСКО, како и дименото Германско пиво Шленкерла, Трапистичките пива, Норвешкиот квасец КВЕИК, Финското пиво SAHTI. Во…

HUMULUS LUPULUS ИЛИ ХМЕЉ: ВАЖНАТА БИЛКА ВО ПИВАРСТВОТО

Историски хмељот се користи околу илјада години. Прв пат почнал да се користи во Русија, меѓу 6 и 7 век, кога монасите во манастирите започнале да го додаваат хмељот во варењето на пивото и тоа и од „медицински причини“ и за подобро конзервирање. Се претпоставува дека во текот на 7 век, Словенските воени заробеници од…

ДЕНЕС ИРЦИТЕ ГО ПРАЗНУВААТ ДЕНОТ НА СВ ПАТРИК, А КАКО ВИРУС СЕ ПРОШИРИ И ВО СВЕТОТ

Веќе со векови на 17 ти Март, Ирците во својата татковина и во делови од светот, заедно со сите останати луѓе на добрата воља го слават својот заштитник Светиот Патрик – првиот Христијански мисионер или St. Patrick’s Day. Според преданијата св Патрик околу 385-461 г, како 16 годишно момче бил грабнат во Британија и продаден…

УЛОГАТА НА ЖЕНАТА ВО ПИВСКИОТ СВЕТ

Своевремено, филозофот Платон имал изјавено дека оној кој го измислил пивото, бил мудар човек. Тој не беше во право, бидејќи тој човек беше жена. И тоа мудра жена. Да, пивото е измислено од жените. И не само што се одговорни за тоа откритие, туку нивните придонеси низ историјата за производството на пиво исто така беа…

ПИВОТО И СОВРЕМЕНАТА УМЕТНОСТ

Зборот „крафт“ во уметничкиот свет традиционално се користи за да се опишат еден вид на уметнички дела, а во пиварството се користи за да се создаде пиво со креативни рецепти и уметнички пристап до неговото финално создавање. Во неколку истражувања откривме дека многу уметници се инспирирани од самите материјали, но и од односот кон овие…

ЛИЧНОСТИ: КАРЛОС БРИТО НАЈУСПЕШНИОТ СВЕТСКИ ПИВСКИ ДИРЕКТОР ABINBEV

Воопшто и не ви е потребна некоја интелигенција за да се заклучи дека за работите од типот на спојувањето на SAB Miller и ABInbev потребни се посебни луѓе. Во овој конкретен случај, имаме работа со човек кој тешко дека ќе го пронајдете во некоја друга индустрија, што повторно не е чудно бидејќи пиварската индустрија последните…

БУДИМПЕШТА: ЕВРОПСКА ПРЕСТОЛНИНА КОЈА НУДИ МНОГУ ПИВСКИ ИСКУСТВА

ОД НАШИОТ ДОПИСНИК ОД БУДИМПЕШТА: Будимпешта како и секој друг голем Европски град, има што да понуди кога е пивото во прашање. За кратко време на престој речиси и да е невозможно се да пробате и посетите, па затоа го ангажиравме нашиот пријател Ерол да ни ја изработи оваа пивска приказна. Прва на удар е компанијата…

ШТИП СЕ ВПИШУВА ВО МАПАТА НА ЗАНЕТЧИСКИ ПИВА СО ПИВАРАТА „СТАР КОНАК“

Имав слушнато уште од поодамна дека нешто се кува во градот под Исарот, но сеуште не знаев каде, кој, како и што. И ете по две годишна илегала на некој начин, момците од Стар Конак излегоа конечно во јавноста со проектот Крафт Пивара Стар Конак, прва во регионот а втора во Македонија од овој тип…

ИЗМИСЛЕНА ПРИКАЗНА: ТРАДИЦИОНАЛНА СЕМЕЈНА ПИВАРА „ПЕЛАГОН“ ОД 1820 Г РЕЧИСИ 200 ГОДИНИ ГИ КРИЕ ТАЈНИТЕ НА НИВНОТО ВРВНО ПИВО „ЛА ДИВИНО“

Пиварата „Пелагон“ е мала необична семејна пивара сместена во малото село Ерековци во јужна Македонија во Мариовскиот крај помеѓу Прилеп и Битола, а пиварата не потсетува на времето кога повеќето Македонски пиварници од хелинистичко време можеа да егзистираат само од земјоделска активност и продажба на пиво само во рамките на нивната заедница.