Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Отворено: понеделник до петок од 10:00 до 18:00 часот
улица Максим Горки 25/4 1000 Скопје, Македонија
0 items - 0 ден 0

ПИВО ЗА СЕКОЈА СЕЗОНА

Кога сте некаде на одмор или некое патување секогаш си понесувате и некое пиво за да си го пиете по дома. Но понекогаш тоа и не е исто како моментот кога сте го пиеле таму. Во што е грешката? Можеби знаете и од лично искуство, субјективниот фактор игра секогаш важна улога. Перцепцијата, вкусот и целокупното…

ПИВО – ОСНОВНИ КАРАКТЕРИСТИКИ НА СТИЛОВИТЕ

Пивото се дели на голем број стилови и подстилови, а денес тие речиси и тројно се зголемија. За да се снајдете ви пренесуваме еден мал преглед на основните и најпопуларни пивски стилови со нивните карактеристики. PILSNER - Настанал во Чешкиот град Плзен во1842 г. Се појавил како одговор на пивото со лош квалитет. Локалниот мајстор на пивото…

МАЛ ВОДИЧ ЗА КИСЕЛИТЕ ПИВА

Пивски стил кој или го сакате или не го сакате. Луѓето кои го сакаат пивото не го поднесуваат овој стил, оние пак кои не го сакаат пивото го прифаќаат поради неговите сензации кои не се типични за пивото, додека пак винољубителите го сакаат дека ги потсеќа на виното. Киселите пива се всушност најстарите пива во пивската…

ТРАДИЦИЈА: ПИВО Grodziskie ПОЛСКИОТ ШАМПАЊ. ДИМЕНО, ХМЕЉЕНО, МИСТЕРИОЗНО, 100% ПЧЕНИЧНО И ЗАБАВНО ЗА КОНЗУМИРАЊЕ

Пиварите ширум светот продолжуваат да ги произведуваат веќе одамна заборавените традиционални пивски стилови, за да денес ги збогатуваат и подобруваат со нови вкусови и иновативни решенија. Белгиското Ламбичко пиво е веќе одамна заштитено со закон и под заштита на УНЕСКО, како и дименото Германско пиво Шленкерла, Трапистичките пива, Норвешкиот квасец КВЕИК, Финското пиво SAHTI. Во…

ЛАМБИЧКО ПИВО – ГОРДОСТА НА БРИСЕЛ

Насликано е во делото на Фламанскиот уметник Питер Бругел  „Старецот“ од 16-тиот век, и критикувано во 19тиот век од писателот Шарл Бодлер, Ламбичкото пиво можеби е едно од најстарите модерни стилови на пиво. Киселоста и неговиот див вкус се резултат на спонтаната ферметнација, метод во производството каде што пивото е изложено на природно наталожен квасец…

ОН ЛАЈН ВОДИЧ ПОСВЕТЕН НА ПИВСКИТЕ СТИЛОВИ ВО ЕВРОПА

Првиот онлајн водич на пивските стилови во Европа беше објавен пред неколку дена и е наречен „The Beer Style of Europe and Beyond — The Beer Style of Europe and Beyond“ и е креиран од тимот на EBCU асоцијацијата за да им го олесни животот на консументите на пивото. EBCU значи European Beer Consumers' Union организација која што ги обединува на едно повисоко ниво главните пивски здруженија од Европа од различни држави (за Италија тоа се на пример: Unionbirrai и MoBI).

ЛЕГЕНДАТА ЗА ПИВСКИОТ СТИЛ „РАДЛЕР“ И 13000 ЖЕДНИ ВЕЛОСИПЕДИСТИ

Секој пивски стил си има своја приказана. Ова е приказната за радлерот.Според легендата, во едно топло летно попладне во 1922 година, германскиот гостилничар по име Франц Ксавер Куглер, се соочуваше со дилема.   Неговата гостилница, Куглер Алм, во малиот град Дејзенхофен, непосредно пред Минхен, Германија, имала огромна пивска градина (beer garden) со простор за илјадници…

САД: Brewers Association ГО OБЈАВИ НОВИОТ ВОДИЧ НА ПИВСКИ СТИЛОВИ 2020

Американската Асоцијација на пивари позната како Brewers Association - Американска трговска група која што оперира со 7400 пивари, пивари во иднина, дистрибутери, добавувачи, и трговци на крафт пива, го објави новиот водич на пивските стилови  2020 Beer Style Guidelines .

ITALIAN GRAPE ALE: ПРВИОТ ИТАЛЈАНСКИ ПИВСКИ СТИЛ РОДЕН ОД БРАКОТ НА СЛАДОТ И ГРОЗЈЕТО

Американската програма за сертифицирање на пивски судии (Beer Judge Certification Program BCJP). во својот последен билтен од 2015 година за прв пат го презентира и призна оригинанлниот Италјански пивски стил, и тоа е одлично признание за италјанското движење на занаетчиското пиво, кое во последните 20 години направи голем напредок и во однос на произведените хектолири, квалитетот на пивото но и законската регулатива.