Skip to content Skip to footer
Отворено: понеделник до петок од 10:00 до 18:00 часот
улица Максим Горки 25/4 1000 Скопје, Македонија
0 items - 0 ден 0

ТЕЛЕГРАФ: СРБИЈА ВТОРА НА ЛИСТАТА ЗЕМЈИ ОД КОИ ЕУ УВЕЗУВА ПИВО, ЗАД МЕКСИКО А ПРЕД САД

Земјите членки на ЕУ минатата година увезоа 57 милиони литри пиво од Србија, што е за 12 % од вкупната количина на увезено пиво од земјите кои не се членки на ЕУ,

Спроед податоците на Еуростат, минатата година во Европската Унија се произведени преку 39 милјарди литри пиво кое содржи алкохол, што е еквивалентно на количина од околу 76 литри по глава на жител.

Фото илустрација: Profimedia/Wavebreak

Покрај тоа, во 2018 година ЕУ произведе над една милијарда литри пиво што содржи помалку од 0,5 проценти алкохол или воопшто нема алкохол.

Две третини од пивото со алкохол во ЕУ се произведува во шест земји-членки. Германија беше најголем производител во 2018 година со производство од 8,3 милијарди литри (или 21 процент од вкупното производство на ЕУ). Со други зборови, околу секое петто пиво што содржи алкохол произведено во ЕУ доаѓа од Германија.

По Германија следи Велика Британија (4,5 милијарди литри или 12 проценти произведени), Полска (4,0 милијарди литри или 10 проценти), Шпанија (3,6 милијарди литри или 9 проценти)

Соединетите држави беа главна дестинација за извоз на пиво во земји што не се членки на ЕУ (една милијарда литри пиво со алкохол извезени таму во 2018 година, или 29 проценти од вкупниот извоз на пиво што не е во ЕУ).

Меѓутоа, кога станува збор за увоз на пиво од земји кои не се членки на ЕУ, државите членки го фаворизираат мексиканското пиво (250 милиони литри, или 52 проценти од целиот увоз на пиво што не е на ЕУ во 2018 година), пред српското пиво (57 милиони литри, 12 проценти ) и американско пиво (43 милиони литри, 9 проценти).

извор: Telegraf.rs/Danas