Skip to content Skip to footer

Brouwerij St.Bernardus “St. Bernardus 12”

290 ден

Бернардус Абт 12 е круна на реномираната семејна пиварница од Југозападна Фландрија, која се произведувала под лиценца за соседниот Трапист манастир Вествлетерен од 1946.

На залиха

Категории , Ознаки: , , , Product ID: 11216

Опис

St. Bernardus Abt 12 Belgian Quadrupel, 10%, 330ml Bottle
ПРОИЗВОДИТЕЛ: Brouwerij St.Bernardus
ЗЕМЈА НА ПОТЕКЛО БЕЛГИЈА
ПРОЦЕНТ НА АЛКОХОЛ 10 %
ВОЛУМЕН 330 МЛ
СТИЛ НА ПИВО QUADRUPEL
ОПИС: Темно, сложено пиво од опатијата во стилот „Квадрупел“ – и вистинско референтно пиво во оваа стилска категорија: високо ферментираното темно пиво помеѓу јачменовото вино и „Квадрупел“, што во овој случај се однесува на количината St.Bernardus Abt 12 - Brouwerij St.Bernardus - Belgian Quadrupel, 10%, 330ml Bottleна слад во рецепт (наместо Бројот на процеси на ферментација како кај Трипел). Синт-Бернардус продолжува да го користи оригиналниот чист квасец од Вествлетерен за нивните рецепти со пили.St. Bernardus Abt 12  се смета за едно од најдобрите пива во светот. Затоа, не изненадува фактот дека е ова водечкото пиво пиварницата, рангирана на самиот врв на пивската хиерархија Сент Бернардус. Се приготвува во класичен квадрипел стил и се придржува до оригиналниот рецепт од 1946 година. 
St. Bernardus e пиварница во Вату, Белгија, Кон крајот на 19 век, антиклерикализмот во Франција ја принуди заедницата на опатија Катсберг да се пресели во селото Вату во Западна Фландрија, Белгија. Беше основана опатијата Нотр Дам де Сент Бернард, кое првично произведуваше сирење за да ги финансира активностите на опатијата. Во 1934 година, беше одлучено да се затвори белгискиот анекс и да се вратат сите монашки активности во Франција со Еварист Деконинк да ја преземе фабриката за сирење.Во 1945 г Трапистичкиот манастир Ст Сикстус престана да го продава пивото и беше постигнат договор каде монасите сами ќе си варат пиво, а пивото може да се купи само во манастирот и во придружните таверни. Тие и дадоа лиценца на фабриката за сирење и беше основана пиварницата Свети Бернард. Мајсторот за пиво од Вествлетерен, Матје Шафрански (од полско потекло) стана партнер во пиварницата и ги донесе рецептите, знаењето и видот на квасецот Сент Сикстус. Деконинк ги приготвувал и продавал пивата Трапист под лиценца пред да биде договорен нов договор во 1962 година. Од 1992 година пивата приготвувани во Вату се продаваат под брендот Сент Бернардус.