Silly Scotch е пиво кое што се роди кон крајот на Првата Светска Војна. Во тоа време, полк од британски војници бил стациониран во близина на малото место Сили. Војниците сакаа пиво од шкотски стил. Но, Brasserie de Silly, управувана тогаш од Adelin Meynbrughen (трета генерација на семејството што ја води пиварата Silly денес), не беше запознаена со овој вид пиво. Покрај тоа, во 1918 година, суровините (хмељ и слад) беа дефицитарни. Командантот на единицата успеа да нарача хмељ од Кент, Англија. И Silly Scotch беше приготвено со помош на англискиот војник, Џек Пејн. По војната, војникот се оженил со Белгијанка и се населил во Сили. Тој продолжил да работи во пиварницата долги години. Оригиналниот Silly Scotch рецепт сè уште се користи и денес, со истиот хмељ на Кент Голдинг. Ова е извонредно пиво. има бакарно-црвена боја со кремаста бела пена. Неговиот сложен профил на носот потсетува на бриош од суво грозје, овошје и свежа малина. Моќно пиво и со полно тело, мед и карамела во финишот со ноти на сливи и печен слад. Остава освежителен впечаток на непцето.
ШКОТСКОТО НАСЛЕДСТВО КАКО ТРАДИЦИЈА И УМЕТНОСТ
Шкотското пиво потекнува од мистината земја Шкотска, каде што традиционално се подготвувало за да биде посилно и пополно за подобро да ги издржи строгите климатски услови. Овој стил на пиво се карактеризира со подолг и понизок температурен процес на ферментација, кој дава богати и сложени вкусови.
УНИКАТНА ПАЛЕТА НА ВКУСОВИ
Silly Scotch, верно на оваа традиција, нуди неспоредливо искуство. Внимателно избраните и печени сладови му даваат на ова пиво ноти на карамела, бисквит и сушено овошје. Длабоката боја на Silly Scotch, која се движи од темно рубин до чоколадно кафена, ветува вкус богат со сензации.
Silly Scotch Израз на автентична експертиза
Silly Scotch не е само пиво; тоа е плод на стручност која се пренесува низ генерации од Brasserie de Silly. Секоја фаза од неговото производство, од изборот на состојки до ферментација, се изведува со најголема грижа, со почитување на традиционалните методи и истовремено интегрирање на најсовремените технолошки достигнувања.
КОМПЛЕКСЕН И ХАРМОНИЧЕН ПРОФИЛ НА ВКУС
- Визуелно: Длабока и привлечна боја, со рубин рефлексии.
- Нос: Богати и сладни ароми, со ноти на карамела, сушено овошје и благ допир на печење.
- Непце: блажината на сладот совршено се спојува со мала горчина, што доведува до долг и задоволувачки финиш.
УМЕТНОСТ ВО ДЕГУСТАЦИЈА. КАКО ДА ГО ДЕГУСТИРАТЕ Silly Scotch
Дегустацијата на пивото како Silly Scotch е уметност сама по себе. За целосно да ги цениме сите негови нијанси, еве неколку совети:
- Температура на служење: Послужете го Silly Scotch малку разладено, околу 12-14°C, за да се открие сложеноста на неговите ароми.
- Избор на чаша: Чаша во форма на лале или чаша за концентрирање на аромите и да додје до израз убавата пена.
- Служење на пивото: Навалете ја чашата и истурете нежно, за да не се меша пивото и да се овозможи оптимално ослободување на аромите.
- Набљудување: Восхитувајте се на бојата, јасноста и конзистентноста на пената.
- Мирис: Најдете време да го помирисате пивото, да ги идентификувате различните ароми што ги испушта.
- Дегустација: во устата, оставете го пивото да го изрази целото свое богатство, вкусете ја секоја нијанса на вкус.
зошто да се одлучите за Silly Scotch?
Изборот на Silly Scotch значи да се одлучите за пиво што претставува наследство, традиција и страст за пиво. Се работи за тоа да си понудите вкусно искуство кое го надминува обичното, каде што секоја голтка раскажува приказна, онаа на Brasserie de Silly, горда на своето минато и гледање кон иднината, овековечувајќи го исклучителното знаење.
Шкотското пиво е многу повеќе од обичен пијалок: тоа е симбол на традицијата и извонредноста на пивото. Silly Scotch, со своите длабоки ноти и богатото наследство, е покана да се открие самата суштина на оваа традиција. Секоја голтка е патување низ времето и просторот, почит на Шкотска и нејзиното непроценливо наследство. Нурнете во светот на Silly Scotch и дозволете се да бидете понесени од богатството на неговите вкусови, вистинска химна на уметноста на шкотското пиво.