Skip to content Skip to footer

HERZ-ШИБЕНСКО, МАКЕДОНСКА ПИВСКА КРАФТ КОЛАБОРАЦИЈА

Првото шибенско – македонско пиво беше посветено на проф.д. Сашко Јовев, македонскиот кардиохирург, по мајка од Шибеник, шеф на Универзитетската клиника за државна кардиохирургија во Скопје. Тој раководеше со тимот од доктори, кои на 23.05.2020 успешно извршија трансплантација на срце во Република Македонија.

Станува збор за историски настан бидејќи е првата успешно извршена трансплантација во Македонија. Спомен пивото го доби името Херц – а неговите творци се вклучија во оваа благородна мисија за поттикнување и афирмација на донаторството во Република Македонија.

Пивото го создадоа мајсторите на занаетчиското пиво Ведран и Лука Шкугор, сопственици на Пивовара 022 од Шибеник и Круме Ивановски од Скопје, ко-сопственик на летечката пивара Хоч-Поч со седиште во Загреб, и Димитар Јовановски од Скопје.

Пивото беше произведено во Шибеник, и е резултат на креативната соработка помеѓу два различни стила и пристапи кон занаетчиското пиварство во различни пивари.

Пиварата 022 се афирмираше со своите уникатни пива со приказна и тоа од 1066 година, посветена на провото споменување на името на градот Шибеник во пишаните документи, 83:82 посветено на историскиот кошаркарски натпревар Шибеник – Босна, и одземањето на титулата национален шампион КК Шибеник и 1646 година, посветено на изградбата на тврдината во Шибеник. Овие пива се California Common, Golden Ale и Pale Ale.

Од втората страна, експерименталната пивара „Hotch Potch“ произведува различни пивски стилови и се етаблира на пазарот со своето прво необично пиво Juicy Pale Ale, Little Gnomes ‘Hat по што тие продолжија да ја надополнуваат хрватската занаетчиска сцена со необични пива со додавање на разни овошја, зачини, експериментални хмељови и слично со што би направиле нешто сосема друго. „Hotch Potch“, пивската листа покрај гореспоменатиот Gnome, ја сочинува и „Bad Drummer Milk stout“, „Sourovska Pastry Sour“, „Mrs. Millers Passion fruit Neipa“ и „Hoppykumulus Hazy Ipa“.

Пиварата 022 и Хотч Потч излегоа со идеја да соработуваат за создавање заедничко пиво, кое ќе ги поврзе Хрватска и Македонија на посебен начин, на почетокот на оваа година, но во мај, по веста дека лидерот на медицинскиот тим кој ја извршил првата трансплантација на срце во Македонија беше Проф. . Д-р Сашко Јовев, од мајка Синева Илијаќ, од Шибеник, и од таткото Орце Јовев, Македонец, беше решено дека во чест на овој успех плод на нивната соработка ќе биде првото Шибенско-македонско пиво и дека тоа ќе биде нивниот придонес во поттикнување и потврдување на донации во Македонија. во Хрватска а со тоа и во Шибеник веќе многу добро прифатено.

Херц е првото пиво на светот посветено на кардиохирург, неговиот тим и трансплантација на срце. Лесно е, питко и свежо и се разликува од стилот на обете пиварници. Тоа е фин белгиски Хопи Витбиер, нежен на непцето, и префинет вкус и арома што му го дава цвет од камилица, а исто така ја носи и пораката дека пивото како пијалок е здраво и дека е докажано, ако правилно уживате во него, добро е и за срцето.

Поддршка за овој благороден проект на Шибеник и македонските пиварци даде и Асоцијацијата на хрватско – македонски тангенти од Шибеник, која со години успешно работи на развој и негување на пријателските и културни врски меѓу Хрватска и Македонија.

превземено од Pivnica.net

Share this: