Skip to content Skip to footer

BIRRA BALADIN: ОТКРИВАЊЕ НА ИТАЛИЈАНСКИОТ GRAPE ALE

Италија е нација која што нема некоја голема традиција во пиварството, но тоа не ја спречи да се појави во последните децении како една од најинтересните реалности на меѓународната пивска сцена. Еден вид осветување на ова искачување дојде во последниве години, кога официјално беше признат првиот стил со италијанско потекло, оној на италијанското грозје (ИГА) или Italian grape Ale.

ШТО ЗНАЧИ „IGA” ПИВО?

ИГА е акроним за италијанското пиво од грозје, израз кој буквално може да се преведе како „врвно ферментирано пиво со грозје во италијански стил“. IGA, всушност, се прави со мешање на шира од пиво со шира од грозје, додадена во променлив процент врз основа на особеностите на лозата (или винова лоза). Целта е да се создаде пиво кое што му намигнува на светот на виното без да ја изгуби својата душа при неговото производство.

ИСТОРИЈАТА НА ITALIAN GRAPE ALE

Првиот комерцијално достапен Italian rape Ale на пазарот пристигна во 2006 година од страна на сардинската пиварница Barley: пиварот Никола Пера го лансираше својот BB10, Imperial Stout приготвен со додавање на варена шира од грозјето од сортата Cannonau кое што го има во Сардинија за црвени вина. Тоа пиво ги шокираше пивопијците но и професионалците, туркајќи ги другите пивари да тргнат по стапките на Пера. Во рок од неколку години, десетици слични производи беа пуштени во продажба од други италијански занаетчиски пивари, до степен на воспоставување прилично важен тренд.

Тие пива сè уште немаа свои имиња. Името „Italian Grape Ale“ беше измислено во 2015 година од страна на BJCP (Програма за сертификација на судии за пиво), кога ги вклучи овие специфични пива меѓу „неофицијалните“ стилови на неговите Упатства за стилови, документ кој се смета за библија. Тоа беше дефинитивното осветување за италијанскиот стил и движење, како и почеток на понатамошна фаза на развој. За кратко време, написите на оваа тема се намножија и во 2019 година. Во 2021 година беше организиран IGA Beer Challenge, првиот меѓународен натпревар посветен на IGA. Денес се проценува дека над 200 италијански видови на грозје произведуваат пиво од грозје од 140 различни пиварници.

IGA пиво: стилски карактеристики
IGA стилот е еден од најеластичните досега. Наметнува многу малку ограничувања на производителот на пиво, оставајќи му целосна слобода на бојата, содржината на алкохол, киселоста итн. Дури и за видот на квасецот: и покрај името, италијанскиот грејп еил може да се произведе и со долна ферментација. Единствената обврска, очигледно, е состојките да вклучуваат грозје или (како што речиси секогаш се случува) нивна шира.

Од органолептичка гледна точка, важно е IGA да не премине во светот на виното: таа мора да продолжи да биде забележлива како пиво, без да го преземе придонесот на посебната состојка. Грозјето може да се користи во форма на шира, цело зрное или сушено. Сепак, според италијанското законодавство не е можно да се користи ферментирана шира.

Како се служи IGA
За IGA, со оглед на варијабилноста на стилот, не постојат уникатни правила за сервирање. Температурата зависи од содржината на алкохол и карактеристиките на производот, додека чаша за вино може да се користи како чаша во речиси секоја прилика. Истото важи и за спарување со храна: има IGA кои се добри за пржена риба, други кои одлично се вклопуваат со долго варено месо, а трети со десерти.

Не само IGA: Xyauyù, Баладиновото јачменово вино или Barley Wine
IGA не го претставуваат единствениот начин за разбирање на комбинацијата на пиво и вино. Алтернативен пример доаѓа од Baladin Xyauyù, јачменовото вино со кое Тео Мусо сакаше да ги повтори предлозите на познатите оксидирани вина, како што се Мадеира, Шери или Марсала. Xyauyù не вклучува додавање на грозје, туку долго созревање во буре со контрола на оксидативниот процес за да се создаде уникатен, извонреден и неповторлив производ.