Skip to content Skip to footer

BEVOG BA SERIES Gueuze style ale II

1.250 ден

На залиха

Категории , Product ID: 11846

Опис

Што е Gueuze како стил на пиво?
Во минатото, пивото се ферментирало спонтано, бидејќи ниту пиварите ниту винарите не знаеле што всушност е квасецот. Овој тип на ферментација и денес се практикува во Белгија, особено во областа на Брисел. Овие пива се нарекуваат „ламбици“. Gueuze се прави со мешање на ламбици стари 1, 2 и 3 години.
СУРОВИНИ: Ламбиците секогаш се произведуваат од жито без слад, таканаречено сирово жито. Во овие рецепти, се користи пченица PurPur, спелта и древни зрна. Целосно органски, и природно, сите се природни.

Barrel-aged пивото се кува секогаш според календарот на пиварата те од октомври до февруари, За тоа време, пивата се ставаат во буриња и потоа имаат време да се развијат. Во барики, без да се влијае на температурата или нешто друго. Сепак, дивите квасци што ја опкружуваат визбата со буриња, живеат во неа и збогатувајќи ја со живот, се доста активни. Во текот на процесот на варење се користи малку постар органски хмељ што му дава на пивото вистинска горчина, која што хармонично се вклопува со киселоста.

Ова пиво беше внимателно изработено, стареено, измешано и флаширано од блиски пријатели. Се ферментира и старее во искористени биодинамични дабови буриња. Неговата сложеност доаѓа од дивите квасци и бактериите од светот на пивото и виното. Мешавината комбинира пиво приготвено и ферментирано во 2020, 2021 и 2022 година. Стручно измешано во летото 2023 година, пивото потоа продолжи да созрева во шише до неговото пуштање во доцна есен 2024 година.