НОВО НА ПАЗАРОТ: Brewery: The Musketeers БЕЛГИЈА

The Musketeers Brewery е основана во 1999 година 4 ца инжинери и мајстори на пивото. За секој кој влегол во овој бизнис, пивото е хоби и пасија, па така и за нив, и одлучиле да ја крстат пиварата според делото на Александар Дима „Тројцата мускетари“ и покрај тоа што се четворица.

Прочитај

ПРАЗНИЦИ: 3-ТИ АВГУСТ ИНТЕРНАЦИОНАЛЕН ДЕН НА ПИВОТО

Интернационалниот ден на пивото е формиран од група на ентузијасти во 2008 г, како начин да се искаже благодарност кон пивото и производителите и го обедини светот под знамето на пивото. Од тогаш станува глобален настан со прослава која се одржува во десетици земји во светот.

Прочитај

БЕЛГИЈА: „Helpy Hour“ КАМПАЊА ОД БЕЛГИСКИТЕ БАРОВИ И РЕСТОРАНИ ЗА ГРАЃАНИТЕ

Откако беа затворени два месеци поради новата пандемија од коронавирусот, баровите и рестораните во Белгија се подготвуваат повторно да ги отворат своите врати, но со изненадување за нивните гости.

Прочитај

НОВО НА ПАЗАРОТ Weihenstephan – НАЈСТАРАТА АКТИВНА ПИВАРА ОД ГЕРМАНИЈА

Во пиварството многу пиварници гордо на своите етикети ја истакнуваат годината на своето прво производство и горди се на таа традиција. Но, верувале или не во светот сеуште постојат пивари кои активно работат илјадници години.

Прочитај

НОВО НА ПАЗАРОТ: ПРОНАЈДЕТЕ ГО И ПРОБАЈТЕ ГО СВОЈОТ ПЕТТИ ЕЛЕМЕНТ – КРАФТ ПИВАРА 5 ЕЛЕМЕНТ, ХРВАТСКА

Ако постои град во Хрватска кој е вистински синоним за зборот „пиво“, тогаш тоа е градот Дарувар. Тамошната Даруварска пивара е најстара во Хрватска, и основана е во 1840 година, со парите од гроф Јанковиќ, не толку поради чешката заедница, колку поради потребата за освежување на сопственото население, за да преку овие речиси 180 години неколку пати ги менувала сопствениците за да денес се наоѓа во сопствеништво на групацијата Куфнер.

Прочитај

ШТИП СЕ ВПИШУВА ВО МАПАТА НА ЗАНЕТЧИСКИ ПИВА СО ПИВАРАТА „СТАР КОНАК“

Имав слушнато уште од поодамна дека нешто се кува во градот под Исарот, но сеуште не знаев каде, кој, како и што. И ете по две годишна илегала на некој начин, момците од Стар Конак излегоа конечно во јавноста со проектот Крафт Пивара Стар Конак, прва во регионот а втора во Македонија од овој тип (со почит кон Крафт пиварата Темов од Скопје).

Прочитај

НА ПИВО СО: КАРЕЛ РОЕЛ ПИВАРА „БЕЛ ШТРК“ – БУГАРИЈА: КРЕАТИВНОСТА ОДИ РАКА ПОД РАКА СО ЗАНАЕТЧИСКОТО ПИВО

Во моментов Бугарија ја доживува вистинската крафт пивска револуција, ако го изземеме периодот на светската пандемија со коронавирусот, денес постојат неколку крафт пивари кои се добро етаблирани на пазарот, се организираат неколку настани не само во Софија, туку и низ цела Бугарија, специјализирани продавници за пиво (не само во Софија туку и низ цела Бугарија) и е добро развиена сцената на домашното пиварство со тоа што веќе се организира седмата година на натпреварите за домашните пиварци).

Прочитај