Здружението на граѓани „Независни пиварници од Украина“ испрати апликација за регистрација до BCJP за нивниот Украински Голден Еил. (Ukrainian Golden Ale). Оваа вест ја објави Украинската интернационална пивска судијка Lana Svitanova.
„Собравме статистички информации, спроведовме органолептичко дегустирање, лабораториски мерења, составивме сè и испративме апликација за регистрација на локалниот стил на украинскиот Голден Еил на разгледување од BJCP. Ветени повратни информации ќе добиеме во Април. Рано е да се радуваме, затоа што нема гаранции, но нема време да се расфрламе и да бидеме нервозни во исчекувањето, затоа што сепак е потребно некако неверојатно да се развлече стилот во Untappd (што е многу малку веројатно), да се состави убава и информативна страница на два јазика (идеално), инфографика, статии, колаборации, единството на украинските пивари и убедувањето од нив да го пишуваат стилот на етикетата на овој начин, еден процес на непрекината работа. Но, натпреварот Ukraine Open Beer Awards веќе го собра Украинскиот Голден Еил во посебна посебна категорија“ – вели Лана Свитанова.
ОПИС НА СТИЛОТ:
Севкупен впечаток: светло пиво со умерена јачина, со изразена сладост и урамнотежена, но забележлива горчина, со благ мирис на овошје или зачинет хмељ, неутрален или воздржан-фенолен профил на квасец. Финалето е прилично суво, со долг сладок вкус.
Изглед: боја од светло златна до килибарна. Во зависност од составот на зрното може да биде доста транспарентно, но често ќе има мала заматеност. Бела пена од умерена до висока, средна или добра стабилност.
Арома: блажина од сладот од умерена, до ниско умерена, со ноти на бисквити, карамела, лесен мед. Нотите на хмељ се умерено ниски до умерени, цветни, зачинети или овошни. Присутни мали феноли од квасец. Нема забележливи алкохолни ноти. Ако се користат зачини, нивното присуство е уредно.
Вкус: средна заситеност со слад, профил на сладок слад со нијанси на светла карамела, бисквити, тост. Горчината на хмељот од ниска до средна, може да се протега во послевкусот. Карактер на хмељот е среден, овошен, цветен или зачинет. Прифатливи се мали овошни естери од квасец (градинарски плодови, портокали) или фенолни ноти. Лесен допир на коријандер (ако се користи). Финалето е полусуво до умерено суво, со сладок, траен вкус на карамела кој одржува избалансирана горчина.
Конзистентност: мазно тело од средно светло до средно. Карбонизација од средно до средно-високо. Во посилните верзии, може да има лесна алкохолна топлина. Нема адстрингентност.
Историја: првото голден еил пиво се појави во 2009 година во пиварницата Јузивска (Донецк, Украина), создадена од Дмитри Некрасов и Василиј Микулин, како варијанта на Белгискиот стронг еил. Првата верзија беше пожестока и послатка. Поради својата популарност, Golden Ale е прифатен и од други пиварници, а стилот еволуираше во неговиот денешен формат, кој не е ниту Белгиски ниту Британски Golden Ale. Иницијативата да се поправи со Украинскиот Голден Еил започна во 2021 година.
Типични состојки: лесен или пилзен слад, понекогаш со мало додавање на пченица, карамел слад, коријандер или, повремено, други зачини. Доцна додавање на хмељ од стариот или новиот свет. Неутрален квасец или белгиски соеви со воздржани феноли.