Skip to content Skip to footer
Отворено: понеделник до петок од 12:00 до 20:00 часот
улица Максим Горки 25/4 1000 Скопје, Македонија
0 items - 0 ден 0

ШЕСТ НАЈГОЛЕМИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА ПИВО ВО ЕВРОПА

Според годишниот извештај на The Brewers of Europe, во кој се разгледува целокупното производство, продажба и потрошувачка на пиво во Европа, се откри дека, додека Велика Британија е дом на најмногу пиварници на која било земја во регионот, за производство на 10% од целокупното европско пиво, Велика Британија, исто така, увезува повеќе пиво од странство, од кои најголем дел доаѓа од Европа.

Британските пабови, барови, ресторани и продавници минатата година купија повеќе од 1 милијарда хектолитри (hl) странски пива, од кои околу 87% се од Европската унија.

Производството на пиво во Европа се зголеми на осум години во 2017 година, според податоците.

Германија, изненадувачки, е најголемиот производител, кој минатата година произведе повеќе од 9,3 милиони хл. Велика Британија е на второто место, после Полска, со речиси 4 милијарди hl произведени во 2017 година.

Извештајот доаѓа откако продажбата на пиво се зголеми за 4,4 отсто во Велика Британија оваа година, според извештајот на британските пивски барови (BBPA), објавен во понеделникот.

Продажбата во оф-берза порасна за повеќе од 7%, додека на-трговијата го забележа својот прв пораст во продажбата на пиво за повеќе од 15 години.

“Очигледно ни помогна доброто време”, изјави Бригид Симондс, шеф на BBPA, за бизнисот со пијалаци “, но верувам дека ова е позитивен знак за пабовите во Велика Британија”.

Сепак, Симмондс предупреди дека на трговијата на Британија им треба “поголема сигурност” од владата пред земјите што заминуваат од Европската унија.

“Одлуката на канцеларката во Буџетот за замрзнување на данокот за пиво и пониски бизнис стапки за илјадници пабови ќе направи огромна разлика за одржливоста на секторот што се движи напред, но Брексит е голем, иако на пиварите и на публиката им е потребна сигурност”.

“Јасноста за транзициониот период од 29 март наваму и силното управување со идните односи со ЕУ ќе биде поттик за трговијата и продажбата на пиво.

“Без договор Брексит треба да се избегне по секоја цена”.

Од бројот на активни пиварници од регионот доминира Бугарија која во 2017 година има 25 активни пиварници, Хрватска со 6 , Словенија 56, Грција 43. а микропиварници Бугарија во 2017 година имала 13 нови, Хрватска нема податоци, Словенија 64 и Грција 30,

 

извор: brewers of europe