Skip to content Skip to footer
Отворено: понеделник до петок од 12:00 до 20:00 часот
улица Максим Горки 25/4 1000 Скопје, Македонија
0 items - 0 ден 0

НУТРИЦИОНИСТИЧКИТЕ АСПЕКТИ НА ПИВОТО

Летото е веќе во жолтата фаза, и вистинско време да се освежиме со едно ладно вкусно пиво. Со вкусување на едно до две пива на ден ги внесуваме сите потребни витамини за нормално функционирање на човечкиот организам. Да погледнеме кои се други витамини и минерали се застапени во оваа златно жолта течност.

Пивото е многу повеќе од обичен едноставен пијалок, и на него мора да гледаме и како на храна бидејќи на телото му ги носи сите хранливи материи и му дава енергија. Пивото главно се состои од вода ((околу 90-93%), во која се раствораат корисни минерали како што се калиум, магнезиум, цинк, селен, хлор и ограничени количества витамини растворливи во вода.Во различни концентрации според различниот вид на пиво, амино киселини, јаглехидрати и влакна се исто така присутни во пивото. Главна компонента на сите пива е алкохолот, кој иако е присутен во ограничени нивоа, има значителна енергетска моќ (околу 20-40 kcal ) . Една мала чаша пиво од 250 цл содржи 85 kcal, помалку од чаша вино на пример и некои други помалку газирани пијалоци. 

КОИ КОМПОНЕНТИ ГИ ИМА ВО ЕДНА ЧАША ПИВО:

Калории: kcal 43 kcal, kj181
Јаглехидрати 3,55 g
Протеини 0,46 g
Вода 91,96 г.

МИНЕРАЛИ:

Калциум мг 4
Натриум мг 4
Фосфор mg 14
Калиум 27 mg
0,02 мг железо
Магнезиум мг 6
Цинк mg 0,01
Бакар mg 0.005
Флуор MCG 44.2
Манган mg 0,008
Селен MCG 0.6

ВИТАМИНИ:

Тиамин (Vit. B1) 0,005 mg
Рибофлавин (Vit. B2) 0,025 mg
Ниацин (Vit. B3) 0,513 mg
Пантотенска киселина (Vit. B5) 0,041 мг
Пиридоксин (Vit. B6) 0,046 mg
Вкупно фолат MCG 6
Кобаламин (Vit. B12) mcg 0.02
Вкупно холин (Vit. J) 10.1 mg

АМИНОКИСЕЛИНИ:

Аспартинска киселина 0.016 г.
Глутаминска киселина 0,047 гр
Аланин 0.012 g
Глицин 0.013 g
Пролин 0,035 g

АЛКОХОЛ:

Етил алкохол g 3,9

Антиоксидантните супстанции се многу важни од нутритивната и нутритретична гледна точка, меѓу кои и фенолните соединенија, кои во голема мера се направени од хмел. Меѓу нив, особено ксантомулонот, присутни се исклучиво во хмељот. Во оваа молекула, покрај важните антиоксидантни својства препознаени за сите полифеноли, дејствата се припишуваат како детоксикација, регулирање на активноста на црниот дроб, спротивставување на дијабетесот и атеросклерозата и антитуморна ефикасност.

Пивото може да се смета за пробиотична храна, бидејќи содржи инулин (го олеснува варењето на храната, го поттикнуварастот и развојот на корисните бактерии во цревата) и фруктоолигосахариди, кои доближуваат до дебелото црево. На ова ниво тие претежно се метаболизираат преку Бифидобактерија, со што се придонесува за развој и одржување на корисни ендогени микроорганизми.(лактобактеријата се користи за одредени стилови на пиво кои му ја даваат неговата киселост).

Пробиотичката активност, исто така, го ограничува формирањето на штетни супстанции во дебелото црево. Присуството на растворливи влакна со неговите пробиотични ефекти помага да се заштити цревната пропустливост и да предизвика постепена апсорпција на гликоза од цревата во крвта. Затоа, пивото е пијалок со низок гликемиски индекс.(Гликемискиот индекс ни покажува како некоја намирница по внесувањето во организмот влијае на нивото на глукоза во крвта и како тоа влијае врз лачењето на инсулин.)

Пивото, како вино, ја наоѓа својата идеална примена ако се консумира по оброк. Горчливиот вкус на пивото, покрај хедонистичката вредност во комбинација со сладот, го стимулира апетитот. Јаглеродниот диоксид и присуството на скромни количини на алкохол ги стимулираат гастричните секрети и имаат дигестивен ефект. Се разбира, злоупотребата е секогаш негативна, поврзана со присуството на етанол.

ИЗВОР: ENCICLOPEDIA DELLA BIRRA