Skip to content Skip to footer
Отворено: понеделник до петок од 12:00 до 20:00 часот
улица Максим Горки 25/4 1000 Скопје, Македонија
0 items - 0 ден 0

‘JUICY ИЛИ HAZY ALE’ НОВ ПИВСКИ СТИЛ ВО BCJP ЗА 2018

Американската трговска асоцијација за Здружението на Пиварниците (позната како BCJP) го објави годишниот ажуриран водич на пивските стилови со додавање на нов пивски стил во 2018 годинаво категоријата на але пива – овошно и матно але пиво. 

Во последните неколку години матните пива станаа многу популарни и повторно почнувајќи од Америка со новиот Англиски ИПА или New England IPA Кој почна да се развива од 2000 година како нов пивски стил. За таа цел Американското Здружение на Пиварите ја додаде оваа категорија во нови пивски стилови официјално признавајќи ги како Нов Англиски стил на ИПА пивото. 

Овој пивски стил почнаа да го развиваат малите пиварници, а од неодамна се вклучија и икомерцијалните големи национални пиварници како Boston Beer, Sierra Nevada и New Belgian. 

Познат е по неговата арома на тропски овошја а меѓу првите ккои почнаа да го произведуваат овој пивски стил беше Американската пиварница од Вермонт со пивото Alchemist Heady Topper а по оваа промоција популарноста се прошири и во Лондон и во Данска во култната крафт пиварница Микелер кој го реализираа нивниот бренд „Northern Trails, billed “ како првата маглива или матна ИПА, 

Во најновиот водич на пивските стилови за 2018 година се додадени и неговите подкатегории како “Juicy or Hazy Pale Ale,” “Juicy or Hazy IPA” или “Juicy or Hazy Double IPA”. 

Исто така како нова категорија е воведен и Американскио Пилсенер стил кој што на стандарното лагер пиво му даваат нова крафт димензија. и е опишано како лесно за пиење со интензивна горчина од хмељот. 

Во овој нов апдејт на водичот исто така може да се забележат и одредени измени во некои други категории како на пример Австралиската пивска сцена која до сега беше застапена со новниот Австралиски пале але стил сега е поделена во две категории Classic Australian-style pale ale и Australian-style pale ale што ја одразува австралиската разновидност на крафт пивата.

класичниот австралиски пале але стил може да биде и малку потемен со пониска горчина и арома на хмељот