Терминологија

 за пивските стилови

Abbey beer  Пиво кое се произведува на ист начин и страст како и трапист пивата (види подолу). Се однесува на тоа дека се произведува во било кој манастир и се третира како монашки стил на пиво, а по воведувањето и дистанцирањето на Трапистичката монашка асоцијација овој тип се комерцијализира и се прави прецизна разлика од Трапист и овие пива.

Ale  Во принцип пивото се дели на два типа на лагер и ејл. Ејл е пиво коешто ферментира многу побргу и на позагреана температура од лагерот, со квасец.
AltbierПиво со бакарна боја, Германски ејл којшто оригинално потекнува од Дизелдорф. Тоа е стил кој историски се однесува на лагер. Литературно на Германски значи “стао пиво
Barleywine  
Британски стил на пиво, многу силен којшто варира од 8 до 10 % алкохол по волумен.
Beer
Ферментиран пијалок направен од пивски слад и користи сезонски типови на хмељ.
Biere de Garde
– Француски стил на ејл со многу висок процент на алкохол
Bitter
– Британски ејл со висок процент на хмељ, Што значи горчливо.
Bock –
Силно, темно Германско лагер пиво коешто обично се произведува во пролет, a се пие преку зима.
Brown ale
Меко темн о пиво, кое што има мал процент на алкохол
Doppelbock
Станува збор за екстра силна верзија на бок пиво.
Dunkel
Литературно „темно“ на Германски, темно пиво.
Framboise
Белгиски стил на пиво кој се прави со малини.
Hefeweizen
Нефилтрирнао пченично пиво коешто се служи исклучително ладно се мисли на „јачменово пченично пиво“.
Hard cider
ферментиран пијалок направен од јаболко.
Imperial stout
многу силно пиво со темен тип на хмељ оригинално потекнува од Британија а се извезува само во Русија
India Pale Ale (IPA)
силно пиво, светол ејл кој што англичаните го користат за војската во Индија.
Kolsch
Светло златно жолто германско ејл пиво кое што оригинално потекнува од Келн.
Kriek
белгиски стил на пиво кој се прави од цреши.
Lager
пиво коешто ферментира споро и на постудена температура од ејловите, со долна ферментација на пивскиот квасец.
Lambic
белгиски ејл кој спонтано ферментира со див квасец во просторот на пиварницата. се карактеризира со киселкав вкус и арома
Old Ale
– британски стил на пиво со средна јачина и темен.
Pale Ale
овошна арома,
Pilsener/Pilsner/Pils
еден од најзастапените имитации на лагер пивото во светот, првпат е произведено во 1842 г во Пилзен Бохемија. Светло е на боја со изразена арома на јачменот и многу газиран.
Porter
Англиски стил темен ејл коешто потсетува на стаутот. првпат е произведено за Лондонските работничка класа како амалите.
Rauchbier
– „чадено пиво“ на германски. лагер пиво со силен карактер се прави со ое остава впечаток како да пиете пиво извадено од скара. Тоа е моќно, темно и опасно пиво со силен вкус, наменето за оние кои имаат широк дијапазон на вкусови.
Stout
Англиски и ирски стил на ејл, темно, слатко и кремасто. може да биде суво или слатко
Trappist Ale
Силен  ејл направен во последните 5 трапист манастири во Белгија и еден во Холандија. Нашироко се познати како најценети и најубави пива во светот.
Weizenbier/Wheat Beer
германско пченично пиво коешто е со 20 до 60 проценти на пченица и се служи во летните денови
Wit Beer
белгиска верзија на пченичните пива некои се произведуваат и со коријандер и куракао.
Trappist Ale
– пиво кое се произведува во манастири. постојат 5 такви манастири во белгија и едно во холандија заШтитени со закон и со заедничко здружение кое се грижи за нивна промоција и продажба. препознатливи по својот вкус и едни од најценетите пива во светот

ОПШТИ ПИВСКИ ТЕРМИНИ

Alcohol by Volume (abv) процент на алкохол којшто го има во пијалоците по волумен. по тежина обично се движи 20 % помалку од волумен
Breweriana меморабилиа, како чување на стари пива и рекламирањето нивно.
Brewpub ресторан pivnica кој произведува и служи свое пиво
CAMRA британска организација формирана да едуцира, лобира и заштитува традиционалното чување на пивото.
Cask-Conditioned– нефилтрирано, непастеризирано природно  пиво  со секундарна ферментација во своите буриња.

Рок на траење -Должината на времето по пакување во шишиња, три до четири месеци за најголем дел од американските пива, пред едно пиво почнува да се користи.
Microbrewery
пиварница која произведува помалку од 15,000 барели пиво годишно
Real Ale термин кој се користи од КАМРА за традиционално чување на пивото во буре.
Regional Brewery Пиварница која произведува 15,000 до 500,000 барели пиво годишно
Reinheitsgebot германски закон за чистота на пивото од 1516 г којшто кажува дека пивото е направено со вода, јачмен, квасец и слад.

ПРОИЗВОДСТВО НА ПИВО
All-grain
термин кој се користи да се опише процесот на производство кој користи само житарица без адитиви
Carbon Dioxide гас креиран од процесот на ферментација. Јаглерод дииоксидот на пивото му ја дава газирааноста
Cold-Filtered процес на филтрирање на пивото со кој се острануваат седиментите и контаминатите, кој го прават пивото почисто.
Fermentation процес во кој во квасецот се раствара шеќер со цел да се создаде производ како алкохол, јаглерод диоксид, вкус и арома.
Pasteurization Процесот на греење пиво после ферментација, која ги убива сите преостанати живи квасец и бактерии, намалување на ризикот од контаминација

ОПРЕМА ЗА ПОДГОТОВКА
Brewing Equipment
Barrel
Контејнер на пиво кој Што е еднаков на 31 литри.
Brewhouse Опрема што се користи за производство на пиво.
Bright Beer Tank