ЗАНАЕТЧИСКО ПИВАРСТВО

НОВО НА ПАЗАРОТ: БЕЛГИСКА ЗАНАЕТЧИСКА ПИВАРА BRASSERIE DE SILLY > ПИВАРА СО СТИЛ И СО ВКУС<

Во 19тиот век во областа Ханоу (Hainaut) во Белгија постоеа многу фарми на кои се одгледуваше јачмен и хмељ. Сили е мало село кое се наоѓа помеѓу градовите Ат, Енгиен и Соањи (Ath, Enghien, Soignies) триаголникот низ кој што минува малата река Сили, според која селото го добило името.

Прочитај

ШТИП СЕ ВПИШУВА ВО МАПАТА НА ЗАНЕТЧИСКИ ПИВА СО ПИВАРАТА „СТАР КОНАК“

Имав слушнато уште од поодамна дека нешто се кува во градот под Исарот, но сеуште не знаев каде, кој, како и што. И ете по две годишна илегала на некој начин, момците од Стар Конак излегоа конечно во јавноста со проектот Крафт Пивара Стар Конак, прва во регионот а втора во Македонија од овој тип (со почит кон Крафт пиварата Темов од Скопје).

Прочитај

5 НАЧИНИ КАКО ДА ДОСТАВИТЕ ПИВО ВО КОРОНАВИРУС САМОИЗОЛАЦИЈА

Живееме во едно напнато и стресно време како што не паметиме до сега. Сакале или не мора да се придржуваме до мерките кои се веќе на глобално ниво за да го спречиме овој опасен смртоносен вирус.

Прочитај

ИТАЛИЈА: ЗА ПИВОТО ДОАЃА НОВОТО ЛОГО „MADE IN ITALY“

За Италјанското пиво доаѓа моментот кога може да здивнат во поглед на суровините, доаѓа заштитната марка „Занаетчиско пиво од Италјанскиот земјоделски сектор“. Целта е да има се повеќе и повеќе made in Italy суровини во пиварскиот сектор, Заштитната марка е основана од Italian Beer и Конзорциумот Coldiretti Consortium основан од страна на Тео Мусо,

Прочитај

НОВ ПРОИЗВОД: PUNK IPA (BREW DOG) НАЈПРОДАВАНОТО КРАФТ ПИВО ВО БРИТАНИЈА И СКАНДИНАВИЈА И ВО МАКЕДОНИЈА

Шкотските „панкерски“ пива денес се една од најбрзорастечките пивски компании во светот и со најбрз развој и заслужна за таканаречената револуција на занаетчискто односно крафт пиво.

Прочитај

ОД ИСТОРИЈАТА НА МАКЕДОНСКОТО ПИВАРСТВО: РЕКЛАМА ЗА ПРВОТО „СЕМЕЈНО МАКЕДОНСКО ПИВО“ ОД ПРИЛЕП 1999 Г.

Крафт пиварството, занаетчиското пиварство или домашното пиварство има своја долга историја и традиција и во нашата држава. Во 90тите години од минатиот век, градот Прилеп беше горд на своето „Семејно МАКЕДОНСКО Пиво“ првото крафт пиво во Македонија, продукт на семејната компанија „Андикома“, пред точно 20 години, во производство на Димитрија Стојаноски од Прилеп сопственик на првата мини пиварница во Македонија. Прочитај

SBIRRO. ПРВОТО ИТАЛЈАНСКО ПИВСКО СИРЕЊЕ

Кога две семејства, зад кои стојат двете насјтари италјански производители на пиво и сирење Botalla, ќе седнат на една приватна забава веднаш создаваат нов производ – првото пивско сирење во Италија,


Прочитај