ЛИЧНОСТИ

ЛИЧНОСТИ: КАРЛОС БРИТО НАЈУСПЕШНИОТ СВЕТСКИ ПИВАРСКИ ДИРЕКТОР

Воопшто и не ви е потребна некоја интелигенција за да се заклучи дека за работите од типот на спојувањето на SAB Miller и ABInbev потребни се посебни луѓе. Во овој конкретен случај, имаме работа со човек кој тешко дека ќе го пронајдете во некоја друга индустрија, што повторно не е чудно бидејќи пиварската индустрија последните неколку години е една од најкомпететивните. Прочитај

ЛИЧНОСТИ:ЛУЈ ПАСТЕР-ЧОВЕКОТ КОЈ ЈА ВОВЕЛ НАУКАТА ВО ПИВАРСТВОТО

Малку кој од нас може да го замисли денот без чаша млеко, вино, пиво или сок. Намирниците кои се дел од секојдневната исхрана во едно семејство тешко да ги стигнале од фабриката до нашите трпези. да не била пастеризацијата. Постапката на топлинска обработка на намирниците на температури под 100 °C наречена по сславниот француски хемичар Луи Пастер, претходно била применета на виното.  Прочитај

ЛИЧНОСТИ: ТЕО МУСО – ПРИКАЗНАТА ЗА ПИОНЕРОТ НА ЗАНАЕТЧИСКОТО ПИВАРСТВО ВО ИТАЛИЈА

Креаторот на занаетчиското пиварство во Италија е Тео Мусо, тој ја создаде компанијата Баладин  за вредност од 13 милиони евра годишно но деловниот потфат и авантурата во светот на занаетчиското пиварство на овој 52 годишен италјанец започнува во едно многу мало место во Северна Италија Piozzo во провинцијата Cuneo со само 1000 жители.  Прочитај

ЛИЧНОСТИ: ПИВАРОТ Џ.Ц. ЏАКОБСЕН (ОСНОВАЧОТ НА КАРЛСБЕРГ) – НАЈВЕРОЈАТНО ПРВИОТ ХИПСТЕР

Роден во 1811 г е пиварот кој го произведе првиот лагер во буриња. Во 1847 г ја отвори првата микропиварница во Копенхаген, едноставно е човек кој верува во науката, и го споделува неговото познавање за пивото и пиварството и со други луѓе, Ја сакал и поддржувал музиката и уметноста ,а  исто така бил инволвиран во политиката и општеството. Вистински Дански хипстер со извонредна брада која била дел од неговиот препозантлив изглед. Прочитај

ЛИЧНОСТИ: АНТОНИО ФЕРНАНДЕЗ РОДРИГЕЗ МИЛИОНЕР БЛАГОДАРЕНИЕ НА CORONA

310816d33186a32medЕдна вест која овие денови ги преплави медиумите на Западот, а не можевме да одолееме да ви ја пренесеме и ние е таа која покажува како може да постои извонредна причина бескрајно да го сакате, обожувате, славите едно безлично индустриско пиво како што е мексиканската Корона, а сето тоа благодарение на еден човек – милионерот Антонио Фернандез Родригез-кој почина на 99 г летово и имаше една желба која му ја исполнија… Прочитај

ЛИЧНОСТИ: АДОЛФУС БУШ (1839–1913)- КРАЛОТ НА ПИВОТО И ОСНОВАЧОТ НА АБИНБЕВ

b8zjqqeicae_d6jАдолфус Буш е роден 1839 г како второто намјало дете од 22 те вкупно . На 18 г тој се пресели во Сент Луис САД Започнал да работи како службеник, а веќе на 21 г влегол во партнество со пиварскиот бизнис и станува партнер со Еберхард Анхасуер од што произлегува денес најголемиот пиварски магнат Аб Инбев.  Прочитај

ЛИЧНОСТИ: ВИЛИЈАМ КОРС, ЧОВЕКОТ КОЈ СТОИ ЗАД ЛИМЕНКИТЕ НАПОЛНИ 100 ГОДИНИ

bill-with-al-can-colorГосподинот William K. Coors познат и како Вујко Били кој работел како Технички советник во Molson Coors Brewing Company , претходно  Adolph Coors Company, Пивото Coors е во сопственост на семејството Coors, моќно богато семејство од германско потекло и не случајно е дека Coors e вистинското Американско пиво. Били „пивскиот барон“  наполни во Август 100 години, а неговата големина и заслуга е дека е еден од иноваторите на пивските лименки. Прочитај