ПИВСКИ ПРИКАЗНИ

НОВО НА ПАЗАРОТ: БЕЛГИСКА ЗАНАЕТЧИСКА ПИВАРА BRASSERIE DE SILLY > ПИВАРА СО СТИЛ И СО ВКУС<

Во 19тиот век во областа Ханоу (Hainaut) во Белгија постоеа многу фарми на кои се одгледуваше јачмен и хмељ. Сили е мало село кое се наоѓа помеѓу градовите Ат, Енгиен и Соањи (Ath, Enghien, Soignies) триаголникот низ кој што минува малата река Сили, според која селото го добило името.

Прочитај

ИЗМИСЛЕНА ПРИКАЗНА: ТРАДИЦИОНАЛНА СЕМЕЈНА ПИВАРА „ПЕЛАГОН“ ОД 1820 Г РЕЧИСИ 200 ГОДИНИ ГИ КРИЕ ТАЈНИТЕ НА НИВНОТО ВРВНО ПИВО „ЛА ДИВИНО“

Пиварата „Пелагон“ е мала необична семејна пивара сместена во малото село Ерековци во јужна Македонија во Мариовскиот крај помеѓу Прилеп и Битола, а пиварата не потсетува на времето кога повеќето Македонски пиварници од хелинистичко време можеа да егзистираат само од земјоделска активност и продажба на пиво само во рамките на нивната заедница.

Прочитај

КРАТКА ИСТОРИЈА НА ПИВОТО ВО ФУДБАЛОТ

Отсекогаш постоела поврзаност помеѓу пивото и фудбалот. Како што покажува мини серијата на Нетфликс за Англискиот фудбал во периодот од 1870 до 1880 година резултатите од првите натпревари пристугнувале во пабовите преку телеграф.

Прочитај

ШТИП СЕ ВПИШУВА ВО МАПАТА НА ЗАНЕТЧИСКИ ПИВА СО ПИВАРАТА „СТАР КОНАК“

Имав слушнато уште од поодамна дека нешто се кува во градот под Исарот, но сеуште не знаев каде, кој, како и што. И ете по две годишна илегала на некој начин, момците од Стар Конак излегоа конечно во јавноста со проектот Крафт Пивара Стар Конак, прва во регионот а втора во Македонија од овој тип (со почит кон Крафт пиварата Темов од Скопје).

Прочитај

ТЕМА: 100% МАКЕДОНСКО ПИВО, ШТО БИ ТРЕБАЛО ТОА ДА БИДЕ?

Некаде на социјалните мрежи се потегна една иницијатива за купување на Македонски пива за да се поддржи локалната економија и ова ми беше една добра тема за размислување за тоа што всушност значи изразот „Македонско пиво“ и што би требало тоа да биде.

Прочитај

5 НАЧИНИ КАКО ДА ДОСТАВИТЕ ПИВО ВО КОРОНАВИРУС САМОИЗОЛАЦИЈА

Живееме во едно напнато и стресно време како што не паметиме до сега. Сакале или не мора да се придржуваме до мерките кои се веќе на глобално ниво за да го спречиме овој опасен смртоносен вирус.

Прочитај

ИТАЛИЈА: ЗА ПИВОТО ДОАЃА НОВОТО ЛОГО „MADE IN ITALY“

За Италјанското пиво доаѓа моментот кога може да здивнат во поглед на суровините, доаѓа заштитната марка „Занаетчиско пиво од Италјанскиот земјоделски сектор“. Целта е да има се повеќе и повеќе made in Italy суровини во пиварскиот сектор, Заштитната марка е основана од Italian Beer и Конзорциумот Coldiretti Consortium основан од страна на Тео Мусо,

Прочитај