ПИВОТО ВО УМЕТНОСТА

ПИВОТО И СОВРЕМЕНАТА УМЕТНОСТ

Зборот „крафт“ во уметничкиот свет традиционално се користи за да се опишат еден вид на уметнички дела, а во пиварството се користи за да се создаде пиво со креативни рецепти и уметнички пристап до неговото финално создавање. Во неколку истражувања откривме дека многу уметници се инспирирани од самите материјали, но и од односот кон овие две навидум различни сцени, да не кажам индустрии.

Прочитај

ПИВОТО КАКО ИНСПИРАЦИЈА ВО УМЕТНОСТА

Во текот на времињата пивото било моќна инспирација како за луѓето, така и за уметниците. Ви пренесуваме неколку примери низ вековите за тоа како пивото е презентирано од страна на уметниците. 

Прочитај

10 ФИЛМОВИ ЗА ПИВО КОИ ТРЕБА ДА ГИ ГЛЕДАТЕ ВО ЛЕТОТО 2017 Г

Сите овие филмови се од независната продукција за занаетчиските пива филмови кои што се фокусирани на индустријата културата и растот на занаетчиското пиво во Америка, а кое како вирус се прошири и во останатите делови од светот. Некои од овие филмови се фокусирани на одредена држава , а некои од патувањата во одредена занаетчиска пиварница, но сите тие се широко насочени кон евангелизација т.е. проповедање на локалната индустрија во САД и обезбедување на нови погледи за независните и мали бизниси каде што сопствениците произведуваат одлично пиво. некои се од постар датум а некои се и нови но како и да е вреди да се погледнат.

Прочитај

ПИВСКА УМЕТНОСТ: АПСТРАКТНИ СЛИКИ НАСЛИКАНИ СО ПИВО

Пивото е многу повеќе од популарен пијалок. Повеќекратно наградуваниот германски уметник Вили Мајерхофер, го открил пивото како боја за сликање. Досега изработил многу „слики од пиво“, кои прв пат беа претставени на јавноста во музејот на хмељ во Германија, општината Волнзак, ( Wolnzach), од 18 декември до 15 фервруари 2017 г. Изложбата била одржана под името  BIERabstrakt

Прочитај

ПИВОТО КАКО ИНСПИРАЦИЈА ВО СЛИКАРСТВОТО

Пивото секогаш било и ќе биде инспирација на уметниците, речиси во сите негови форми од состјките, до содржината на течноста. „Сакам пиво“ направи еден мал избор на тематски слики од познати и непознати автори. Всушност и самото правење пиво е и уметност и наука …уживајте Прочитај

ДИЗАЈН: КОНЦЕПТ Beertualising ИМАГИНАРНИ ПИВСКИ ФЛАШИ ДИЗАЈНИРАНИ СПОРЕД НЕКОИ ОД КОРПОРАТИВНИТЕ БРЕНДОВИ

Британската агенција за принт и дизајн Printsome  беше загрижена за тоа како пивските флаши од некои од големите корпоративни брендови во светот би изгледале доколку тие би ги дизајнирале со некој короративен идентитет. Студентот по дизајн Мередит Хеберт заедно со нејзиниот тим излезе со некои идеи со нивната серија во наслов: #Beertualising Еве ги решенијата Прочитај

СЛИКАРИ КОИ ЈА НАОЃААТ ИНСПИРАЦИЈАТА ОД ПИВОТО

Скот Кленданиел и Карен Еланд се едни од оние уметници кои го ценат и гледаат на пивото како на уметност. Како сликари, тие ги разбираат емоционалните реакции кои пивото може да ги предизвика, и ги користат како инспирација во својата работа. Кленданиел работи со масло на платно и е инспириран токму од пивото кое и го пие од време на време. Еланд создава слики инспирирани од пивото а и самото пиво го користи како боја. Прочитај