ПИВСКИ СТИЛОВИ

ITALIAN GRAPE ALE: ПРВИОТ ИТАЛЈАНСКИ ПИВСКИ СТИЛ РОДЕН ОД БРАКОТ НА СЛАДОТ И ГРОЗЈЕТО

Американската програма за сертифицирање на пивски судии (Beer Judge Certification Program BCJP). во својот последен билтен од 2015 година за прв пат го презентира и призна оригинанлниот Италјански пивски стил, и тоа е одлично признание за италјанското движење на занаетчиското пиво, кое во последните 20 години направи голем напредок и во однос на произведените хектолири, квалитетот на пивото но и законската регулатива.

Прочитај

ПИВСКИ СТИЛОВИ: БРУТ ПИВА-КАКО НОВ ТРЕНД

Сигурно до сега некаде сте го сретнале како име пивскиот стил БРУТ ИПА кој допрва треба да влезе во новата ажурирана верзија на пивските стилови од страна на БЦЈП. Но, Брут-от како стил и не  е новитет на пазарот. Мајсторите пивари експериментирале со методот на пенливите вина цела една деката претходно. Нарекувајќи го bière brut или bière de Champagne, bottle-conditioned, пенливите пива се произведуваат или се инспирирани од Шампањ методот. Древната техника е исто така позната и како традиционална метода или оригинална изворна метода.  Прочитај

ЗА БОЖИЌНИТЕ ИЛИ ЗИМСКИ ПИВА

Насекаде во светот овие празнични денови се пијат посебни зимски пива, од специјален вид кои се одликуваат со поголем удел на сладот, поголем процент на алкохол, и најчесто килибарна,а  во некои земји и црна боја. Прочитај

ВОДИЧ НИЗ АВТОХТОНИТЕ ПИВА

Draftmag: Речиси секој регион и и култура низ целата Планета има свој посебен пристап на правењето на пиво. Американските пиварници копирале некои некои од тие домородни пива, но многу од нив си останаа во местото како автохтони пивски стилови. И може да се пробаат само таму каде што и се создадени.

Прочитај