ДОМАШНО ПИВАРСТВО

10 НАЈДОБРИ КНИГИ ЗА ДОМАШНОТО ПИВАРСТВО

Домашното пиварство станува многу популарно и во нашата држава. Но, пред да се пуштите во оваа хоби авантура пожелно е и да се стекнете со основното предзнаење за истото. Сакам Пиво.мк ви предлага неколку книги кои се сметаат за основа за да го стекнете соодветното познавање од оваа област. Да започнеме со прегледот: Прочитај

ДОМАШНО ПИВАРСТВО: МАНИТЕ НА ПИВОТО И КАКО ДА СЕ СПРЕЧАТ

Ако размислувате за тоа што е пивото, најлесно е да го представите како симфонија на различни ароми и вкусови. Само во хмељот постојат преку 500 ароматични соединенија. А при тоа, само еден од четирите есенцијалните состојки во пивото.

 

Прочитај

ДОМАШНО ПИВАРСТВО- ИНТЕРНЕТОТ, НАЈДОБАР СОВЕТНИК

Од пресудна важност, при производство на домашно пиво, е да имате доволно квасец и од сите останати состојки, и пред самото кување да бидете добро подготвени за да не дојдете во ситуација на половина од работата нешто да ви недостасува. 

Прочитај

ВОДИЧ ЗА ПРАВЕЊЕ НА ДОМАШНО ПИВО (ЧЕТВРТИ ДЕЛ)

12294698_10154719092332598_3144071932592174775_n (1)Иако ова се смета за најтежок начин на кување на сопствено пиво , тоа всушност и не се разликува многу од претходно наведените процеси. Единствена разлика е во времето, па така оваа :all garin“ метода бара некои 6-8 часа за целокуното вриење. Освен времето, потребно е и малку повеќе опрема, а вашето влијание на пивото е 100 %. од одбирањето на суровините , па до начинот на неговата подготовка. Прочитај

ВОДИЧ ЗА ПРАВЕЊЕ НА ДОМАШНО ПИВО (ТРЕТ ДЕЛ)

2_craft-kit_01.1408059258 (1)Како што ги опишавме основните поими во претходните два дела, т е методите за домашно производство на пиво, во третиот дел ќе објаснам еден од процесите чекор по чекор. Се работи за ЕКСТРАКТ метода, за која како што кажав е практична за почетниците, кои сакаат да се запознаат подобро со процесите , т е со самата опрема. На пивото направено од екстракт имате 50 % влијание во производството, со оглед на тоа дека производителот веќе претходно ги одредил сировините. Прочитај